Rediscover


Glavni cilj je rad na trenutno neotkrivenom potencijalu u jevrejskom kulturnom nasleđu gradova, i da se razviju savremena turistička rešenja, uz pametno uređenje vidljivosti, dostupnosti i održivosti. Ključni element pristupa je nematerijalno nasleđe koje se smatra validnim faktorom za stvaranje svesti i interesa. Ovi elementi (muzika i literatura, religija i festivali, tradicija i način života, kuhinja i lokalni recepti, istorija i doprinos razvoju lokalne zajednice, usmena istorija, foto kolekcije, nasleđe poznatih lokalnih jevrejskih ličnosti) organizovani su u kreativne atrakcije , u kombinaciji sa vidljivim sinagogama, grobljima, memorijalnim objektima i zgradama.

Subotica je vekovima dom za Jevreje i njihov doprinos ekonomskom i kulturnom razvoju Subotice i Vojvodine je od vitalnog značaja. Jevreji žive u Subotici od 1775. godine (kada je gradski sudija zaključio ugovor sa Jakabom Herschelom, trgovcem i još tri Jevreja iz Baje da se smire), ali nažalost u proteklih 70 godina njihov broj se smanjio. Subotica ima brojne materijalne elemente jevrejskog nasleđa, kao što su zgrada Jevrejske opštine Subotica, Nova sinagoga, jevrejsko groblje i spomenik holokaustu. Zgrada Gradskog muzeja Subotica se takođe nalazi u bivšoj kući jednog jevrejskog doktora. Sinagoga i zgrada Zajednice sačuvani su kao delovi secesijskog nasleđa grada. Veliko i dobro održavano groblje datira iz oko 1780. godine i obnovljeno je između 1999. godine. Osim toga, grad se ponosi svojim elementima nematerijalne baštine kao što su stalni godišnji projekt, „Otvorena vrata“ i nekoliko lokalnih poznatih Jevreja.

Danas Jevrejska zajednica grada ima 250 članova. Lokalna nejevrejska populacija nije svesna bogate kulturne istorije jevrejske zajednice i njene uloge u procvatu našeg grada. Stoga bi ovaj projekat pružio veliku priliku za podizanje svijesti o lokalnoj jevrejskoj baštini i jevrejskoj kulturi, između ostalog o prekrasnoj, zamalo zaboravljenoj sinagogi. Grad takođe želi da proširi svoju postojeću turističku ponudu sa novim komponentama vezanim za Jevrejsku zajednicu koje privlače dodatne turističke tokove u grad. Način na koji se projekat gradi (uključivanje zainteresovanih strana, bliži rad sa sadašnjom Jevrejskom zajednicom) omogućava jačanje multikulturalnog profila grada i pružanje jedinstvenih autentičnih vrednosti za posetioce. Kroz učešće na projektu, Gradski muzej Subotica će učiti iz zajedničkih iskustava drugih partnera i biće deo posebnog Dunavskog jevrejskog puta.