Istoricizam u Bačkoj


Naziv projekta: Kulturna saradnja na temu „Istoricizam u Bačkoj i promocija turizma u regionu

Akronim: TIMSUM
Identifikacioni broj projekta: HUSRB/1903/33/0040
Ukupan budžet projekta: 232 264,37 euro
Iznos sredstava Evropske unije (IPA): 197 424,71 euro
Početak projekta: 01. 09. 2020
Kraj projekta: 28. 02. 2022
Vodeći korisnik:
Korisnik 1: Gradski Muzej Subotica

Kontakt informacije:
Adresa: Deák F. utca 1. 6500 Baja
Kontakt osoba: Emilia Pasztor
Email: pasztoremilia@tolna.net
Telefoni: +36 30 207 0057

Opis projekta:

Stil istoricizma određuje profil arhitekture jezgra Subotice i Baje, a u muzejskim zbirkama ima određeni broj predmeta koji pružaju uvid i u druge oblasti likovne te primenjene umetnosti navedenog stilskog pravca. Ovaj period, koji obuhvala drugu polovinu 19. veka, prekretnicu vekova i delimično međuratni period, predstavlja proces urbanizacije oba grada. Odnosi Baje i Subotice su cvetali na više polja. Ovaj projekat pruža mogućnost i priliku za predstavljanje zajedničkih tačaka u razvoju, umetničkim i kulturnim vezama između dva grada, ne samo njihovim stanovnicima nego i posetiocima.
     
Saradnja između muzeja „Tir Ištvan” iz Baje i Gradskog muzeja u Subotici je još jedna stanica dugogodišnje uspešne saradnje i realizacije niza zajedničkih projekata. Tokom implementacije projekta očekuje se porast broja turističkih poseta i povećanje interesovanja ne samo stručne nego i šire javnosti za vrednosti raznolikog kulturnog nasleđa oba naselja.

Radi prikaza specifičnosti nasleđa historicizma organizovaće se izložbe u oba muzeja, sa pratećim katalogom, na temu istoricizma u Subotici i Baji. Takođe će se realizovati međunarodna konferencija na istu temu, posle koje će se i objaviti publikacija o konferenciji. Pored letnjeg kampa za srednjoškolce biće predavanja i šetnja gradovima kao i vođene turističkih ruta sa modnim revijama,  savremenog dizajna sa projekcijom autententičnih arhivskih fotografija kao jedinstvene turističke atrakcije. Da bi privukli pažnju mlade generacije kao i stranih turista promocija projekta i njegovih aktivnosti kao i aktuelnih programa, vesti  i dešavanja biće dostupna svima putem mobilne aplikacije, onlajn muzejskih vodiča, kratkih filmova o istorijskim zgradama i muzejskim artefaktima Subotice i Baje. Deca osnovnih škola uživaće u programu kroz  kreativne muzejske radionice, srednjoškolcima se organizuju radionice izrade tekstilnih rimejkova, a i za slepe i slabovide će biti izrađen program za pomoć u percepiji izložbe.